Rizottó sült cukkinival és gombával

Imádom a rizst. Ez a fajta rizses étel kifejezetten a kedvencem. Ha olasz étteremben járok, mindig ezt eszem. A nászutunkon sikerült jó sok félét megkóstolnom, hiszen Toszkánában jártunk.Egy dolog mindenhol ugyan az, az adag. 🙂 Akkora, hogy megehetetlen. 🙂 Egy kis előételt követően, egy kis leves után kihozzák az az óriási halmot, és utána természetesen még egy kis desszertnek is kell helyet hagyni. Igazi kihívás. 🙂 Szóval ezt a finomságot ajánlom mindenkinek, aki épp felfüggesztette a fogyókúráját! Nekünk nagyon ízlett, remélem nektek is fog 🙂

rizotto

Rizottó sült cukkinival és gombával

  • Előkészületek ideje:
  • Elkészítési idő:
  • Teljes elkészítési idő:
  • Adag: 4
  • Nehézség: könnyű
  • Recept típusa: főétel

Hozzávalók:

  • 200 g rizottó rízs (Arboriot használtam)
  • 3 cukkini
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 200 ml fehér bor ( Orosz Gyula Virágleányka 13′)
  • 600 ml csirke- vagy zöldségalaplé
  • 200g gomba ( shitake gombát használtam , nagyon finom hozzá)
  • parmezán
  • bors
  • bazslikom ( sajnos ebből sem kaptam frisset, ezért tubusosat használtam. Ritkán lehet kapni, de pont kifogtam. Oliva olajjal van összekeverve, nagyon jól használható )
  • oliva olaj
  • 1/2 citrom leve

Elkészítés:

hozzavalok

A sütőt előmelegítjük 200 C fokra, a cukkinit félbe vágjuk, a húsát átlósan mindkét irányba bevagdossuk . Sózzuk, borsozzuk, a fokhagymát összevágjuk és rászórjuk. Megkenjük egy kis bazsalikommal, meglocsoljuk oliva olajjal, rá facsarjuk egy citrom levét, és már mehet is a sütőbe.

sonka

Lábasban olajat hevítünk, majd a rizst bele rakjuk, és kb. két percig pirítjuk. Majd hozzá öntjük a bort és várunk, míg el nem párolog. Ha ez megtörtént, akkor a forrásban lévő alaplevet hozzá adjuk apránként, míg jó nem lesz a rizs. Közben a cukkinit kivesszük, hűlni hagyjuk egy keveset, aztán kikaparjuk a húsát és összevágjuk. Ezt a cukkini pépet is a rizshez adjuk, majd jól összekeverjük, és lefedjük.

cukkini

A gombát szeletekre vágjuk, kicsit sózzuk, és megpirítjuk.

Ezután már tálalhatjuk is. A rizottó tetejére rakunk a pirított gombából, kis olajjal meglocsoljuk, de ez nem feltétlenül szükséges. Friss parmezánt adunk hozzá, és már ehető is ez a finomság 🙂

bor

Ha van bazsalikom, azzal is díszíthető.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

rizotto2

általKözzétéve:

Ha tetszett, osszad meg másokkal is! 🙂

1 hozzászólás

  1. Nagy Erzsébet 2014-01-20 at 17:35

    Fenséges

Vélemény, hozzászólás?