Töltött káposzta

Az egyik legkedvencebb ételem 🙂 reggelire,ebédre és vacsorára is simán megeszem :). Persze ahány ház annyi szokás , így töltött kaposztából is rengeteg variáció van . Anya füstölt szalonnát daráltat bele a húsba , és mindent alápakol 🙂 kolbász, oldalas vagy éppen füstölt csülök na én ezeket kihagyom 🙂 mert még a szalonna okés, de a sok füstölt mindenit azt annyira nem szeretem benne és amikor nálunk főz ezeket ki is hagyja :). Ez egy elég sima változat amit én csinálok, jó sok hagymával , mert ugye a hagymábol sosem lehet elég :). A végén lehet turbózni, tejföllel, vagy éppen paradicsom lével ( mi gyermekkorunkban íly módon ettük és nagyon szerettük), Édesanyám nagyon finom paradicsomlét főzött be és azzal isteni volt. Na meg persze a jó kis kenyér sem maradhat el annál aki szereti. Én csak úgy simán egymagában eszem minden nélkül. A kislányom és a férjem tejfölösen 🙂 . Na akkor befejezem a mesét és jöjjön a recept 🙂 . Még csak annyit, hogy természetesen a hús rízs arányt lehet változtatni mindenki a saját ízlése szerint,tegyen mert úgy is az lesz a legjobb , nem igaz ? 🙂

Vibe X2 2016.06.24 1212

Vibe X2 2016.06.24 1173

Vibe X2 2016.06.24 1172

Vibe X2 2016.06.24 1171

Vibe X2 2016.06.24 1170

Vibe X2 2016.06.24 1169

Vibe X2 2016.06.24 1168

Vibe X2 2016.06.24 1167

Vibe X2 2016.06.24 1165

Vibe X2 2016.06.24 1164

Vibe X2 2016.06.24 1162

Vibe X2 2016.06.24 1161

Vibe X2 2016.06.24 1160

Vibe X2 2016.06.24 1159

Vibe X2 2016.06.24 1158

Vibe X2 2016.06.24 1157

Töltött káposzta

  • Előkészületek ideje:
  • Elkészítési idő:
  • Teljes elkészítési idő:
  • Adag: 5
  • Nehézség: közepes
  • Recept típusa: Főétel

Hozzávalók:

  • Hozzávalók:
  • 20 db savanyú káposzta levél és 500g apró káposzta, természetesen édes kaposztabol is lehet csinálni csak akkor mindenek előtt le kell forrázni a leveleket.
  • 1 kg sertés lapocka (az nem baj ha egy kicsit zsírosabb)
  • 300g rízs
  • 4 fej hagyma
  • olaj
  • só, bors ízlés szerint
  • delikát
  • őrölt piros paprika
  • 1 liter paradicsomlé ( ki milyet szeret)

Elkészítés:

A hagymát finomra vágjuk és egy lábasban el kezdjük pirítani, addig a leveleket lekoccsozzuk félre rakjuk. A húst egy tálba tesszük kis mélyedést csinálunk a közepébe , abba jön majd bele a hagyma. kikészítjük a rízst , én soha nem öblitem le , de aki szokta az most is nyugodtan. Az apró káposzta egy részét a fazék aljába tesszük amiben az ételt szeretnénk elkészíteni, ráöntjük a paradicsomlét vagy sűritményt. Ha a hagyma elkészült kicsit félre rakjuk aztán bele rakjuk a fűszereket , mindent a hagymás olajba a delikátot én ilyen esetben egy szűrőn átszitálom, hogy csak az apraja menjen ,hogy miért? mert így szeretem és sokan nem értenek velem egyet , de ez legyen az ő bajuk . Szóval, ha kész a fűszeres hagymás olaj mehet a húsra a rízzsel együtt, majd jól elkeverjük. Kóstoljunk, mert ha kell még utána lehet ízesíteni. Megtöltjük a káposzta leveleket és sorakoztathatjuk őket a fazékba. Miután mind benne van , felöntjük annyi vízzel hogy ellepje. A tetejére egy lapos tányér kerül arra pedig egy korsó tele vízzel én most egy focisat választottam az Eb-re való tekintettel. Lassú tűzön sokáig , többször rázogassuk meg a fazekat, amit én elfelejtettem mondani a férjemnek, aki hősiesen vigyázott a káposztára csak éppen kicsit odaégett . A végeredményen viszont nem változtatott nagyon finom lett és ha majd elkészítitek remélem nektek is ugyan úgy fog majd ízleni mint nekünk !!

Jó főzőcskét és jó étvágyat!!!

általKözzétéve:

Ha tetszett, osszad meg másokkal is! 🙂

Vélemény, hozzászólás?