Vadas zsemlegombóccal

A vadas az én férjem egyik kedvenc étele , szívesen csinalom amikor az időm engedi, kicsit macera, de az elégedett arokat látva megéri 🙂 . A kislányom is nagyon szereti főleg a zsemlegombócot, a mártással 🙂 . Sokféleképpen és sokmindenből csinálnak ma már vadast , én is gondoltam, hogy csirke hússal is kipróbálom majd. A másik , hogy pácoljuk? ne pácoljuk? Én nem szoktam , a Gabika barátnőm igen , az Anyám az én vadasomat nem szereti 🙂 Dehát mindenki szája ízének nem tudunk megfelelni nem igaz 🙂 ? Jöjjön az én verzióm, remélem azért néhányótoknak így is meghozza a kedvét , hogy elkészítse a családnak, barátkonak vagy annak aki megérdemli 🙂 . Mert szerintem ez egy olyan étel amit ki kell érdemelni :).

Vadas zsemlegombóccal

  • Előkészületek ideje:
  • Elkészítési idő:
  • Teljes elkészítési idő:
  • Adag: 4
  • Nehézség: közepes
  • Recept típusa: Főfogás

Hozzávalók:

  • Hozzávalók:
  • 8 szelet fehér pecsenye
  • 1 csomag vegyes zöldség
  • 1 kisebb zeller + egy kevés zöld
  • 3 fej közepes hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 db babérlevél
  • 1 citromnak a héjja
  • 1 almának a héjja
  • egész bors ( fűszertojásba, vagy tiszta gézlapba belekötözve adjuk az ételhez amit aztán kidobunk)
  • Capri bogyo egy teáskanálnyi
  • 2 dl rozé
  • só ízlés szerint
  • Zsemlegombóc:
  • 4 db zsemle
  • 4 tojas
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 50g zsír
  • só, bors
  • annyi liszt hogy formázható legyen

Elkészítés:

A zöldségeket karikára vágjuk, a hússzeleteket mindkét oldalukon megpirítjuk és félre rakjuk. A zöldségeket és minden mást az egész bors és a rozé kivételével a sütés után maradt olajban megpirítjuk , amint ez megvan hozzáöntjük a rozét kiforraljuk . A kuktába belerakjuk a zöldségeket, a bors csomagot és a tetejére helyezzük a hússzeleteket és felöntjük annyi vízzel vagy alaplével amennyi jól ellepi. Lezárjuk a kuktát és addig főzzük amíg jól lefő a leve és persze míg a hús teljesen meg nem puhul. Amint úgy látjuk, hogy elkészült kiszedjük a húst, a babérleveleket és a bors csomagot kidobjuk. A zöldségeket leturmixoljuk , szép sima mártást kapunk . Én nem szoktam sűríteni, tejfölözni így sokkal jobban ízlik nekünk 🙂

A zsemlegombóchoz a zsemléket kicsit kint hagyjuk szikkadni aztan felkarikazzuk, megpirítjuk kenyérpirítóban és utána felkockázzuk, vagy felkockázzuk a zsemléket, sütőben vagy serpenyőben megpirítjuk. Közbe már felrakumk egy fazékba bőven vizet, hogy mire elkészülünk már gyöngyözzön. A zsíron a hagymát megpirítjuk a petrezselyemmel együtt . Amint kész van a zsemlekockákhoz adjuk a felvert tojas kíséretében. Sózzuk borsozzuk, lisztet adunk hozzá , formázzuk. Ha a víz már fő belepattintjuk a gombóckákat és már főhet is . Én sose tudom mikor jó , feljön a víz tetejére és még szoktam hagyni egy kicsit , de inkabb kiveszek egyet és megkóstolom az a tuti :).

Leszürjük, vagy ha nem rögtön esszük, hagyhatjuk a főzőlében , hogy ne száradjon.

És már csak a tálalás van hátra , aztán meg a lakomázás, mert ez egy igazán finom kis lakoma, Orosz Gyula féle Gránátalmás kíséretében .

Egészségetetkre!!!

általKözzétéve:

Ha tetszett, osszad meg másokkal is! 🙂

Vélemény, hozzászólás?